Miten usein piano kannattaa virittää ja huoltaa?
Kotipianon viritys kannattaa teettää noin kerran vuodessa. Ahkerasti harjoittelevan piano saattaa tarvita viritystä useammin. Alusta asti säännöllisesti viritetty ja asiallisesti säilytetty, laadukas piano pysyy ehjänä ja vireessä. Jos viritysten väli venyy pitemmäksi, saattaa olla välttämätöntä tehdä kaksi tai kolme viritystä lyhyellä aikavälillä, jotta vire ja soittotuntuma saadaan kohdalleen. Konserttipianot ja -flyygelit viritetään aina esitystä ja harjoituksia varten.
Huollot ja korjaukset tehdään soittimen käyttöaste ja ikä huomioiden. Ammattitaitoinen virittäjä pystyy arvioimaan pianon huolto- ja korjaustarpeen ja auttaa korjaustarjouspyynnön tekemisessä.
Mitä pianon sisällä on?
Piano on tehty suurimmaksi osaksi puusta. Kaikissa nykyään käytössä olevissa pianoissa on puurungon lisäksi valurautainen runkorauta. Niiden lisäksi pianon sisältä löytyy huopaa, verkaa, nahkaa, kangasta sekä teräs- ja kuparilankaa. Jos pianon sisus kiinnostaa, kannattaa olla paikalla katsomassa, kun virittäjä tekee töitä.
Mitä sinä teet, kun tulet virittämään kotipianoa?
Kun tulen pianon luo ensimmäisen kerran, avaan kannet ja puhdistan pianon esim. imuroimalla, jos siihen on tarvetta. Sitten tarkistan, näkyykö rungossa, koneistossa tai koskettimistossa vaurioita, jotka mahdollisesti vaikuttavat vireyteen, ääneen tai soitettavuuteen. Kiristän koneistoruuvit, tarkistan säädöt ja viritän pianon. Jos pianon omistaja on paikalla, kysyn häneltä mm. pianon käytöstä, sen historiasta ja mahdollisista soittajan toiveista pianon äänen tai soittotuntuman suhteen. Nämä tiedot auttavat minua tekemään hänen pianolleen sopivimman huoltosuunnitelman.
Miten piano pysyy kunnossa?
Piano kannattaa säilyttää mahdollisimman tasalämpöisessä ja vedottomassa paikassa mahdollisimman kaukana lämmönlähteistä, ilmalämpöpumpun tuulesta, tuuletusikkunoista ja -aukoista. Kotioloissa on tavallista, että piano on huoneessa, missä on lattialämmitys, ilmalämpöpumppu tai lämmitysuuni. Näistä lähtevä lämpösäteily voi vaurioittaa pianon puuosia ja vaikuttaa haitallisesti vireen pysymiseen. Ammattinsa osaavalta virittäjältä kannattaa tiedustella keinoja suojautua näiltä hankaluuksilta.
Pianon virettä vievät pois kaikkein eniten kosteudenvaihtelut. Soittaminenkin vaikuttaa, mutta yleensä kotipianoissa hyvin vähän. Konserttipianisti voi tosin saada yhdellä lyönnillä äänen pois vireestä tai kielen katkeamaan.
Säännöllinen viritys ja huolto ovat erittäin tärkeitä pianon kunnossapysymisen kannalta.
Pitääkö olla hiirenhiljaista, kun virittäjä työskentelee?
Mitä rauhallisempi työskentely-ympäristö, sitä parempi on työni jälki. Ympäristön äänien sietokyky on jokaisella erilainen. Minä en häiriinny tavallisista elämän äänistä, mutta kovaääniset kodinkoneet, kuten sähkövatkaajat yms. pyydän laittamaan pois päältä. Myös television tai radion äänet pyydän laittamaan pois.
Paljonko virittäminen maksaa ja kauanko siinä menee aikaa?
Viritykseen menee aikaa yhdestä kolmeen tuntia riippuen pianon kunnosta. Minulla virityksen hinta on 155 €. Jos piano on kauempana, kuin 10 kilometrin päässä Joensuusta, veloitan matkakuluja 0,70 € kilometriltä. Hinnat sisältävät 24 % ALV:a.